Elektrikle Uyarılan Kemoterapi

Mesane kanserinin tedavisinde elektrikle uyarılan kemoterapi yöntemi ile mesanenizden küçük bir elektrik akımı geçerken mesanenize kemoterapi alırsınız.

Tedavi ayrıca şu isimlerle de adlandırılır:

  • elektrikle uyarılan intravezikal kemoterapi
  • elektromotor ilaç uygulaması (EDMA)
  • iyontoforez

Elektrik akımının, kemoterapinin daha iyi çalışmasını sağladığı düşünülüyor.

Mesane kanserinde kemoterapi tedavisi hakkında bilgi alın.

Kimlere Uygulanır?

Mesaneye kemoterapi veya BCG uyguladıktan sonra mesanede arta kalan veya daha sonra yeniden oluşan yüksek dereceli erken evre mesane kanserini tedavi etmek için elektrikle uyarılan kemoterapi uygulanır.

Erken evre mesane kanseri için ameliyattan önce veya sonra uygulanabilir. Bunu yalnızca klinik deneylerin bir parçası olarak alıyorsunuz. Daha yaygın olarak kullanılabilir hale getirmek için ne kadar iyi çalıştığına dair henüz yeterli kanıt yok.

Tedavi Süreci

Elektrikle Uyarılan Kemoterapiye Başlamadan Önce

Tedaviye başlamanın güvenli olduğundan emin olmak için kan testleriniz alınır. Bunlar tedaviye başladığınız gün veya birkaç gün önce alınabilir. Her tur veya tedavi döngüsünden önce kan testleri yaptırırsınız.

Bu tedavi yalnızca bir klinik araştırmanın parçasıdır, bu nedenle genellikle klinik araştırma sırasında ne olacağını ve ne bekleyeceğini açıklayacak bir araştırma hemşiresiyle tanışırsınız.

Hemşire, enfeksiyon veya kan bulgusu olup olmadığını görmek için idrarınızı kontrol edecektir.

Her tedaviden önce sıvı içmeyi bırakmanız gerekir. Bu, idrarın mesanenizdeki ilacı seyreltmesini durdurur ve idrarı daha kolay tutmanıza yardımcı olur. Sıvı tüketimini ne zaman bırakacağınızı doktorunuz söyleyecektir.

Uygulama

Tedavi uygulaması sırasında vücudunuzun belden aşağısını soymanız gerekecek. Doktor sizden sırt üstü uzanmanızı isteyecektir.

Bu tedaviyi yaptırmadan önce mesaneniz boş olmalıdır. Bunu kontrol etmek için ultrason taraması yapılır.

Üretranızdan içeriye mesanenize küçük bir elektrot yerleştirilmiş tüp (kateter) uzatılır. Üretra, idrarı mesaneden vücudunuzun dışına taşıyan tüptür.

İşlemi daha rahat hale getirmek için önceden lokal anestezik jel kullanırlar.

Doktor daha sonra kateterin mesanenizde kalan idrardan kurtulmasına izin verir.

Doktor karnınızın alt kısmına iki yama yapıştırır. Bu yamalar elektrotlar içerir.

Doktorunuz elektrotlardan gelen telleri küçük bir jeneratöre bağlar. Kemoterapi ilacını kateter yoluyla mesanenize koyarlar. Sonra jeneratörü çalıştırırlar.

Yamalardan küçük bir elektrik akımı geçer. Yamaların olduğu yerde küçük bir karıncalanma veya batma hissi yaşayabilirsiniz. Bu acı verici olmaz. Elektrik akımı, ilacı mesane zarının hücrelerine çeker.

Tedaviden sonra doktor veya hemşire kemoterapiyi mesanenizden çeker ve kateteri çıkarır. Yamaları kaldırırlar.

Eve Gittiğinizde

Mesane kanseri ve tedavisi zor olabilir. Tedaviden sonra mesanenizde az miktarda kemoterapi kalmış olabilir.

  • Kemoterapi sisteminizin temizlenmesine yardımcı olmak için bu tedaviden sonra bol miktarda sıvı (2-3 litre) için
  • İdrarı çıkarırken dikkatli olun ki cildinize bulaşmasın – sıçrama olasılığını azaltmak için erkekler oturarak idrar yapmalıdır
    Tuvaleti kullanırken kemoterapinin cildinizi tahriş etmesini önlemek için cinsel organlarınızı ve ellerinizi hemen ılık sabunlu suyla yıkamalısınız.

Olası Yan Etkiler

Mesanenize kemoterapi tedavisi uygulamasında, damar içine kemoterapi almaktan daha az yan etki yaşarsınız. Bunun nedeni, ilacın mesanenizde kalma eğiliminde olmasıdır. Yani çok azı kan dolaşımınıza giriyor.

Yan etkilerden bazıları şunları içerebilir:

Mesanenin tahrişi 

Uygulama mesanenizi tahriş edebilir. Kötü bir idrar enfeksiyonunuz (sistit) varmış gibi hissedebilirsiniz. Bu size şunları yapabilir:

  • çok sık idrara çıkmak
  • acil olarak idrarı geçmek
  • rahatsız hissetmek
  • biraz acı hisset

İdrarda kan görmek

Az miktarda kanamanız olabilir. Aşağıdaki durumlarda derhal hastaneyle iletişime geçin.

Deri döküntüsü ve kaşıntı

Bu tedaviyi yaptıktan sonra kısa bir süre ellerinizde veya ayaklarınızda kızarıklık olabilir. Bazı deri döküntüleri kırmızı renkli, ağrılı ve şişkin olabilir. Bazı insanlar şiddetli kaşınır. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız doktorunuza başvurun.

Enfeksiyon

Bazı kemoterapiler enfeksiyon kapma riskinizi artırabilir. Ayrıca, kateter takılması nedeniyle enfeksiyon riskiniz de yüksektir. Genelde kendinizi iyi hissetmiyorsanız, şiddetli ağrı, kötü kokulu idrar veya akıntı varsa veya ateşiniz varsa, doktorunuza danışın.

Alerjik reaksiyon

Kemoterapiye alerjik reaksiyon gösterme riski vardır. Ancak bu nadirdir. Böyle bir durumda hemşire, reaksiyonu kontrol altına almak için size ilaç verir. Herhangi bir zamanda kendinizi iyi hissetmiyorsanız doktora veya hemşireye söyleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir