Ürostomi (İleal Kanal)

Kanser nedeni ile mesane çıkarma ameliyatı olduktan sonra, idrarın toplanması için bir yol yapılmasına ihtiyacınız vardır. Bunu yapmanın farklı yolları var. En yaygın olan yöntem ürostomi yaptırmaktır. Bu, idrarınızı toplamak için vücudunuzun dışında bir torba olması anlamına gelir.

Ameliyatınızı yapan cerrah, idrarın geçmesi için yeni bir açıklık (stoma) oluşturur. Bu aynı zamanda ileal kanal olarak da adlandırılabilir.

Mesane çıkarma (sistektomi) ameliyatı hakkında bilgi alın.

Ürostomi Nasıl Yapılıyor?

Ürostomi operasyonu genel anestezi altında yapılır. Operasyon 2 ile 6 saat arasında sürer.

Ürolog, ince bağırsağınızın (ileum) küçük bir parçasını alır. İleumun kesik uçlarını tekrar birleştirir.

Cerrah daha sonra bu ileum parçasını ürostomiyi oluşturmak için kullanır. Böbreklerinizden (üreterler) idrar taşıyan tüpleri bu ileum parçasının bir ucuna diker.

Daha sonra cerrah, karnınızın yüzeyinde küçük bir delik açar. Daha sonra ileum parçasının diğer açık ucunu bu delikten dışarı çıkarırlar.

Bu çıkan parça stoma olacaktır. Stoma genellikle göbeğinizin sağ tarafına yerleştirilir.

Ameliyattan sonra idrarınız üreterlerden, ileum parçasından ve stomadan dışarı akacaktır. İleum parçası bir kanal (kondüit) gibidir. Dolayısıyla bu operasyona ileal kanal ameliyatı denir.

Ürostomiden Sonra

Ameliyattan uyandığınızda vücudunuza takılı çok sayıda tüpe sahip olacaksınız. Endişelenmeyin, bu iyileşmenize yardımcı olmak içindir.

Ayrıca idrarı toplamak için stomanın üzerinde su geçirmez bir torba (ürostomi torbası) olacak. Torba stomanın üzerine yapışır. Torbayı tuvalete gidip idrar çıkarmak için boşaltabilirsiniz.

Ameliyattan sonra genellikle 7-14 gün hastanede kalmanız gerekebilir. Hemşireniz, eve gitmeden önce stomanızın bakımını size öğretecektir.

2 thoughts on “Ürostomi (İleal Kanal)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir