Mesane Kanseri: Ameliyat Sonrası Süreç
MAKALE İÇERİĞİ
Mesane kanseri tedavisi sürecinde ameliyat sonrası, vücudunuzda damlama, yara drenajı ve kateter gibi birkaç tüp bağlı olacaktır. Ameliyat sonrası hastanede ne kadar süre kalacağınız, geçirdiğiniz ameliyata bağlıdır, ancak bir veya 2 hafta hastanede kalabilirsiniz.
Ameliyat Sonrası Uyandığınızda
Mesane kanserinde ameliyat sonrası genelde ilk gün içinde servis odasında istirahate alınırsınız.
Yoğun bakım ünitesinden ayrıldıktan sonra cerrahınız ve anestezistiniz sizi düzenli olarak inceler ve ilerlemenizi yakından izler.
İstirahat süresince anestezi ve ağrı kesicilerin etkisi nedeniyle uykulu hissedeceksiniz.
Damlama ve Boşaltım
Tekrar yiyip içmeye başlayana kadar kolunuzda bir damlama (intravenöz infüzyon) aparatı olabilir.
Ameliyat sonrası uyandığınızda, vücudunuza bağlı şu tüpler olabilir:
- toplanan herhangi bir sıvıyı veya kanı boşaltmak için ameliyat bölgesinde yara drenleri adı verilen bir veya daha fazla ince tüp
- sıvıyı boşaltmak ve hasta hissetmenizi önlemek için burnunuzdan midenize (nazogastrik tüp) bir tüp
- yeni stomanızdan idrarı boşaltan bir torba veya tüp
- ağrı kesici vermek için sırtınıza (epidural) veya yaranın yakınındaki kasa giden bir tüp
İdrarı boşaltmak için yeni yapılan mesaneye bağlı bir tüpünüz (kateter) olur. Hemşireniz, kan pıhtılarından kurtulmak için yeni mesaneyi düzenli olarak yıkar.
Hemşireniz, eğer varsa, yeni stomanızın ne kadar idrar boşalttığını kontrol eder. Hemşireniz tıkalı ise stomayı nazikçe suyla temizleyebilir.
Ağrı Kesiciler
İlk hafta hafif ağrı ve acı hissetmek normaldir. Bunu kontrol etmeye yardımcı olacak ağrı kesiciler verilir.
Herhangi bir ağrı hissettiğiniz anda doktorunuza veya hemşirenize söyleyin. Sizin için doğru tip ve dozda ağrı kesiciyi bulmak için yardımınıza ihtiyaçları var. Ağrı kesiciler, düzenli olarak aldığınızda en iyi sonucu verir.
Ameliyattan hemen sonra, aşağıdaki yollardan biriyle ağrı kesici alırsınız:
- kan dolaşımına damla yoluyla sürekli ağrı kesiciler – bunu ağrınız olduğunda bir düğmeye basarak kontrol edersiniz – buna hasta kontrollü analjezi denir
- sırtınıza küçük ince bir tüple lokal anestezi (epidural)
- akciğere yakın sinirlere anestezik enjeksiyon (bir sinir bloğu)
Taburcu olurken eve götürmeniz için ağrı kesiciler verilir. Hemşirenizin ve eczacınızın size ne sıklıkla ve ne zaman almanız gerektiği konusunda verdiği talimatları izleyin. Hala ağrınız varsa veya daha da kötüye giderse doktorunuza başvurun.
Yeme ve İçme
Hemşireniz birkaç saat içinde size yudum yudum su vermeye başlar. Bunlarla baş edebilirseniz, yavaş yavaş daha fazla içebilir ve ardından hafif bir diyet uygulamayı deneyebilirsiniz.
Yavaş yavaş, birkaç gün içinde normale dönersiniz. Hemşireniz beslenmenizi sürdürmenize yardımcı olmak için size yüksek proteinli, yüksek kalorili içecekler verebilir. Bol sıvı içtikten sonra hemşireniz damlatmanızı çıkarır.
Yürümek ve Gezinmek
Anesteziden biraz kurtulduktan sonra hemşireler ve fizyoterapistler mümkün olan en kısa sürede hareket etmenize yardımcı olur.
Hala yatağınızda olsanız bile, derin nefes almanıza ve bacak egzersizleri yapmanıza yardımcı olurlar. Bunlar bacaklarınızda göğüs enfeksiyonu veya kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur.
İlk başta kalktığınızda kendinizi oldukça hafif hissedebilirsiniz ve çok uzağa hareket etme gücünüz olduğunu hissetmezsiniz. Bunun nedeni uzun zamandır yatakta olmanızdır.
Yaranız
Cerrahi yaralarınızın boyutu ve sayısı, açık ameliyat veya laparoskopik cerrahi ameliyatı geçirmiş olmanıza bağlıdır. Laparoskopik cerrahi ameliyatı geçirdiyseniz birkaç küçük yaranız olacak. Açık ameliyatla en az bir yaranız ve daha uzun bir kesiniz vardır.
Yaralarda dikişler veya klipsler bulunur. Dikişler genellikle çözülebilir olduğundan, çıkarılmasına gerek yoktur. Klipler çözülemez ve yaklaşık 10 gün içeride kalır. Bir hemşire onları dışarı çıkaracaktır, bu evde olabilir veya hastaneye geri dönmeniz gerekebilir.
Eve gitmeden önce hemşireniz yaraya nasıl bakacağınız konusunda size bilgi verir.
Ameliyat Sonrası Olası Yan Etkiler
İdrar Yapmak
Mesanenizin çıkarılması için yapılan ameliyattan sonra, idrarı normalden farklı bir şekilde atarsınız. Bunu nasıl yapacağınız, geçirdiğiniz ameliyata bağlıdır.
İdrar Kaçağı
Bazı insanlar, özellikle geceleri mesane rekonstrüksiyonundan sonra bir miktar idrar kaçırır. Cerrahınız ve uzman hemşireniz bunun ne kadar yaygın olduğu, sizin durumunuzda olası olup olmadığı ve bu olursa ne yapılması gerektiği hakkında sizinle konuşur.
Cinsel Yaşam ve Doğurganlık
Erkekler ameliyat sonrası sertleşme problemleri yaşayabilir. Operasyon sırasında sertleşmeyi kontrol eden sinirler zarar görebilir. Bazen cerrahınız bu sinirleri koruyabilir, böylece yine ereksiyon olabilirsiniz.
Ameliyat sırasında prostat beziniz çıkarıldıktan sonra artık çocuk sahibi olamazsınız. Ereksiyon olsanız bile daha önce yaptığınız gibi boşalamazsınız.
Kadınlarda mesane çıkarıldığında vajinadan da parça alınması gerekebilir. Cerrahınız bundan olabildiğince kaçınmaya çalışır. Ameliyat sırasında rahminizi de aldırabilirsiniz. Bu, çocuk sahibi olamayacağınız anlamına gelir.
Takip Süreci
Mesane kanseri ameliyat sonrası, nasıl iyileştiğinizi görmek için düzenli kontrolleriniz olur. İlk takip randevusu birkaç hafta sonradır.
Mesane kanseri ameliyatı sonrası süreç hakkında bilgi alın.
Takip randevusunda cerrahınız:
- size ameliyatın sonuçlarını verir
- sağlık durumunuzu inceler
- nasıl olduğunuzu ve herhangi bir sorununuz olup olmadığını sorar
Randevu aynı zamanda doktora soru sorma şansınızdır. Randevunuzdan önce aklınıza takılan soruları not etmeniz iyi bir fikirdir, böylece ne sormak istediğinizi hatırlayabilirsiniz. Yanınızda birini götürmek, doktorun ne dediğini hatırlamanıza yardımcı olabilir.
Ne sıklıkta kontrol yaptıracağınız, ameliyatınızın sonuçlarına bağlıdır. Doktorunuza veya uzman hemşirenize ne sıklıkta kontrol yaptırmanız gerektiğini ve bu kontrollerin neleri içereceğini sorun.
Randevular arasında herhangi bir şey için endişeleniyorsanız veya yeni semptomlar fark ederseniz, doktorunuza veya hemşirenize mümkün olan en kısa sürede bildirin. Bir sonraki randevuya kadar beklemenize gerek yok.
Geri bildirim: Sistektomi: Mesanenin Çıkarılması - Mesane Kanseri Ameliyatı
Geri bildirim: Tedavi Sonrası Takip ve İzlem - Mesane Kanseri Ameliyatı