Sistektomi: Mesanenin Çıkarılması
MAKALE İÇERİĞİ
Sistektomi, mesane kanseri tedavisinde uygulanan mesanenizin tamamını veya bir kısmını çıkarılmasını içeren bir ameliyattır. Yüksek riskli erken evre mesane kanseri hastasıysanız sistektomi ameliyatı olabilirsiniz. Bu ameliyatı genel anestezi altında olursunuz.
Tüm Mesanenin Çıkarılması (Radikal Sistektomi)
Radikal sistektomi, tüm mesane ve yakındaki lenf düğümlerinin çıkarılmasını içeren tedavi yöntemidir.
Erkek hastalarda ayrıca prostat bezi ve meni depolayan bezler (seminal veziküller) de çıkarılır. Bunun nedeni mesane kanserinin bu bölgeye geri dönebilmesidir. Kadın hastalarda genellikle rahim ve fallop tüpleri çıkarılır. Bazen cerrah yumurtalıkları ve vajinanın bir kısmını da alır.
Bağırsaklarınızın bir kısmı da çıkarılabilir. Bu, cerrahınızın vücudunuzun idrarı toplaması ve atması için başka bir yol yaratabilmesi içindir. Buna rekto sigmoid kese deniyor. Bu ameliyatı yaptırıyorsanız, cerrahınız bunu sizinle önceden görüşecektir.
Mesanenin Bir Kısmının Çıkarılması (Kısmi Sistektomi)
Mesanenin bir kısmının çıkarılması, mesane kanseri için yaygın bir operasyon değildir. Genellikle mesane adenokarsinomu adı verilen çok nadir kanser türünü tedavi etmek için kullanılır.
Kısmi sistektomi geçirdikten sonra normal şekilde idrara çıkabilirsiniz. Ancak mesaneniz daha küçük olacağı için tuvalete daha sık gitmeniz gerekebilir.
Sistektomi Nasıl Gerçekleştiriliyor?
Açık Ameliyat
Bu, cerrahınızın mesanenizi çıkarmak için karnınızda uzun bir kesi yaptığı anlamına gelir.
Anahtar Deliği Cerrahisi (Laparoskopik Cerrahi)
Mesane kanserinde laparoskopik cerrahi ameliyatı, minimal erişim veya anahtar deliği cerrahisi olarak da adlandırılır. Karnınızdaki büyük bir yara bölgesi yerine, birkaç küçük yara izi olur. Genelde, laparoskopik cerrahi ile insanlar daha hızlı iyileşir.
Cerrah, karnınızda birkaç küçük kesi yapar. Ameliyatı gerçekleştirmek için bunlara küçük cerrahi aletler ve laparoskop takarlar. Laparoskop, vücudunuzun içini aydınlatan ve büyüten dar bir teleskop gibidir. Cerrahınız görüntüleri bir TV ekranında görebilir.
Bu şekilde ameliyat olmanın avantajlarından bazıları şunlardır:
- hastanede kalış süresinin kısalması
- daha az ağrı kesiciye ihtiyaç olması
- operasyon sırasında daha az kan kaybedersiniz, bu nedenle daha az kan nakline ihtiyacınız olur
Robotik Cerrahi
Robotik cerrahi, sistektomi yapılırken cerrahın laparoskopik aletleri kontrol etmek için bir makine (robot) kullandığı tedavi yöntemidir. Buna robot destekli laparoskopik cerrahi denir.
Robotik cerrahi, daha büyük hastanelerde bu sistektomi ameliyatını yapmanın daha yaygın bir yolu haline geliyor. Cerrahınız, açık cerrahi ile robotik cerrahinin faydalarına bakmak için bir klinik araştırmaya katılmanızı isteyebilir.
Ameliyattan Sonra
Mesaneniz çıkarıldığında, idrarı depolamak ve boşaltmak için başka bir yol yapılması gerekir. Bunun için birkaç işlem seçeneği vardır:
- idrarı toplamak için vücudunuzun dışına torba (ürostomi veya ileal kanal)
- idrar toplamak için torba (kontinent idrar sapması)
- yeni bir mesane yapılması (mesane rekonstrüksiyonu)
- arka geçişinizden yapılmış bir kese (rekto sigmoid kese)
Mesane kanseri ameliyatı sonrası süreç hakkında bilgi alın.
Olası Yan Etkiler
Sistektomi operasyonu cinsel yaşamınızı fiziksel veya duygusal olarak etkileyebilir. Erkekler için prostatın çıkarılması ereksiyon sorunlarına neden olabilir. Bazı kadınlar için ameliyattan sonra vajina kısalabilir veya daha dar olabilir.
Mesanenizin etrafındaki lenf düğümlerinin çıkarılması, sizi bacaklarınızda lenfödem riski altına sokar. Sistektomi operasyonu, lenf yollarına zarar verebilir ve lenf sıvısının normal drenajını engelleyebilir.
Bir rekto sigmoid keseye sahip olmak bağırsak değişikliklerine neden olabilir. Bunun nedeni bağırsağınızın bir kısmının çıkarılmış olması ve artık daha kısa olmasıdır. Şunları fark edebilirsiniz:
- dışkınız normalden daha gevşek olabilir
- daha sık tuvalete gidebilirsiniz
- kabız olabilirsiniz
Normale dönmek biraz zaman alabilir, genellikle birkaç ay veya daha uzun sürebilir.
Geri bildirim: Mesane Rekonstrüksiyonu - Mesane Kanseri Ameliyatı
Geri bildirim: Ürostomi (İleal Kanal) - Mesane Kanseri Ameliyatı
Geri bildirim: Mesane Kanseri Nedir? - Mesane Kanseri Ameliyatı