Mesane Kanserinde Robotik Cerrahi Kullanımı
MAKALE İÇERİĞİ
Mesane kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen önemli bir kanser türüdür. Böbrekler ile idrar yolları arasındaki bölümlerde görülen en önemli ve en sık karşılaşılan ikinci kanser türü olduğunu söyleyebiliriz. Mesane kanserinde robotik cerrahi kullanımı yaygın olan durumlardan biridir. Bu operasyon sırasında birçok önemli avantaj sağlandığı ve hasta açısından daha düşük riskler oluştuğu için robotik cerrahi yöntemleri daha fazla tercih edilir. Robotik cerrahi operasyonları zaten genel olarak ürolojik birçok sorun üzerinde oldukça etkilidir.
Mesane Kanserinde Robotik Cerrahi Neden Tercih Edilmeli?
Robotik cerrahi sayesinde ürolojik sorunların tedavisi için uygulanan operasyonlarda daha az hasar ve daha hızlı müdahaleler sağlanır. Mesane kanserinin tedavisinde de tercih edilebilecek en iyi ve en etkili yöntem robotik cerrahidir. Da Vinci cerrahi robotları adı verilen bu tedavi yöntemlerinde hem hasta için hem de cerrah için büyük avantajlar sağlanır. Eğer mesane kanseri tedavilerinde ameliyat gerekiyorsa mutlaka robotik tedavinin tercih edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bu operasyonlarda özellikle idrar tutmayı sağlayan kasların çok iyi korunduğunu ve ayrıca cinsel fonksiyonlarında zarar görmesinin engellendiğini söyleyebiliriz.
Robotik Cerrahi Mesane Kanseri Ameliyatı Avantajları Nedir?
Robotik cerrahi yöntemleri uygulanarak yapılan mesane ameliyatlarının sonuçları oldukça mükemmeldir. Özellikle klasik açık ameliyatlara oranla bakıldığında çok sayıda avantaja sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Mesane kanseri tedavisinde robotik cerrahi yönteminin avantajları genel olarak aşağıdaki gibidir;
- Operasyon sırasında kanama olmaz bu sayede kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için bile uygun bir operasyondur.
- Operasyon sırasında cinsel fonksiyonların korunması için sinir koruyucu müdahaleler yapılır.
- Açık operasyonlar gibi karında açık bir kesi oluşturulmadığı için bağırsaklar, dış ortamlara temas etmez. Bu sebeple hem mikrop kapma ihtimali olmazken hem de kişilerin bağırsak hareketleri hızlı bir şekilde eski haline geri döner.
- Hastalarda operasyon sonrasında ağrı hissi açık ameliyatlara göre çok daha azdır.
- Estetik olarak da kişilerin vücutlarında minimum seviyede iz kalır.
- Yaraların iyileşme süreci oldukça hızlıdır.
- Günlük hayata çok hızlı bir şekilde dönebilirsiniz.
- Robotik cerrahi de kanserin temizlenme oranı açık operasyonlara göre %14 çok daha iyidir.
- Operasyon sonrasında gündüz yaşanan idrar kaçırma sorunları ortadan kalkar.
- Robotik cerrahi uygulamalar sonrasında erkeklerde sertleşme fonksiyonları daha iyi bir biçimde korunur.
Robotik Cerrahi Mesane Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Robotik cerrahi yöntemleri kullanılarak yapılan mesane kanseri ameliyatlarında genel anestezi uygulanır. Hastaların karın bölgesine 6 adet delik açılır ve bu delikler aracılığıyla operasyon yapılır. Açılan deliklere, hastanın göbeği ile paralel olacak şekilde trokar yerleştirilir. Robotun kolları, trokarlara bağlanarak operasyona başlanır. Operasyonun aşamaları aşağıdaki gibidir;
- Birinci aşama; hastanın karın bölgesine deliklerin açılması ve trokar yerleştirilmesidir.
- İkinci aşama; idrar torbasının yanında yer alan iliak arter damarlarının çevresinde bulunan lenf bezleri temizlenir. Bu aşamada kaç adet lenf bezinin çıkarıldığı ve hangi seviyelere kadar temizlik yapıldığı önemlidir.
- Üçüncü aşama; sonuncu ve en önemli aşamada idrar kanallarının bağlanacağı torbalar oluşturulur. Yapay mesane yapılırken hastanın bağırsaklarından 45 cm’lik bir parça alınır ve geri kalan bağırsak sistemi birbirlerine bağlanır. Sonrasında böbrekten gelen idrar kanalları, oluşturulan yeni yapay mesaneye bağlanır.
- Operasyonda içeride kalan parçalar, erkeklerde trokar yerlerinden kadınlarda ise vajinadan çıkarılır.
Operasyon genel olarak bu şekilde sonlandırılır. Yapay mesane oluşturulan operasyonlarda ortalama 8 saat sürer.
Mesane Kanserinde Robotik Cerrahinin Riskleri
Mesane kanseri operasyonlarında robotik cerrahinin riskleri var mıdır ve varsa bunlar nelerdir sizlere bilgi vermek istiyoruz. Öncelikle robotik cerrahi genel olarak açık cerrahi operasyonlara oranla düşük riske sahiptir. Yani bu operasyonlar her türlü açık cerrahi operasyonlara göre daha az risklidir. Sadece kişilerde anesteziye bağlı olarak riskler ortaya çıkar. Bu da en basit cerrahi operasyonlar için bile söz konusu olmaktadır.
Mesane kanserinde robotik cerrahi kullanımı genel olarak risksiz ve son derece etkili bir yöntemdir. Bu yüzden gönül rahatlığıyla tercih edilebildiğini söyleyebiliriz.