Radyoterapi

Radyoterapi, mesane kanseri hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili x-ışınları kullanır. İnvazif mesane kanseri tedavisi olarak ameliyat yerine radyoterapi alabilirsiniz.

Radyoterapi Planlama

Radyoterapi ekibi, tedaviye başlamadan önce harici ışın radyoterapinizi planlar. Bu, ihtiyacınız olan radyoterapi dozunu ve tam olarak ihtiyacınız olan yerde çalışmak anlamına gelir.

Radyoterapi bölümünde genellikle planlı bir BT taramanız olur.

Tarama kanseri ve etrafındaki alanı gösterir. Tedavi ekibinizin radyoterapinizi planlamasına yardımcı olmak için başka tür taramalarınız veya röntgenleriniz olabilir.

Uygulama

Her radyoterapi seansından önce mesanenizi ve bağırsağınızı boşaltmanız gerekir. Altınıza yerleştirmek için bir lavmanınız olacak. Bunu yaptıktan sonra tuvalete yakın durmak iyi bir fikirdir çünkü tuvaleti kısa süre sonra kullanmanız gerekecek.

Hazır olduğunuzda, radyograf veya asistan sizi tarama odasına götürür. BT tarama makinesi büyüktür ve halka şeklindedir.

Kolunuzdaki küçük bir tüp (kanül) yoluyla kontrast madde enjeksiyonu olabilir. Kontrast maddesine alerjiniz olduğunu biliyorsanız röntgen uzmanına mutlaka söyleyin.

Tarama yaptırmak konusunda endişeli veya klostrofobik hissediyorsanız, radyografa söyleyin.

Genellikle sırtınızdaki makine koltuğuna uzanırsınız. Doğru pozisyona geldiğinizde, radyografi uzmanı radyasyondan korunmak için odadan çıkar. Sizi bir TV ekranında veya kontrol odasındaki bir pencereden görebilirler. Bir interkom aracılığıyla birbirinizle konuşabilirsiniz.

Kanepe, tarayıcının deliğinden yavaşça ileri ve geri kayar. Makine, siz içinde ilerlerken fotoğraf çeker.

Tarama ağrısızdır ama rahatsız edici olabilir çünkü hareketsiz kalmanız gerekir. Kasılıyorsanız ve hareket etmeniz gerekiyorsa radyograflarınıza söyleyin.

Tarayıcıdan bir vızıltı sesi duyacaksınız. Radyograf, zaman zaman nefesinizi tutmanızı isteyebilir.

Planlama Seansınızdan Sonra

Tedaviye başlamanız birkaç gün veya 3 haftaya kadar sürebilir.

Radyograflarınız ve doktorlarınız radyoterapi planınızı oluşturur. Kanserin olduğu bölgenin yüksek doz almasını ve yakındaki bölgelerin düşük doz almasını sağlarlar. Bu, tedavi sırasında ve sonrasında karşılaşabileceğiniz yan etkileri azaltır.

Mesane Kanseri Tedavisinde Radyoterapi

Planlama taramanızı yaptığınız zamanki gibi, sırtüstü çok kıpırdamadan yatmanız gerekir.

Doğru konumda olduğunuzdan emin olmak için önce bazı röntgen resimleri çekerler. Kontrol edildikten sonra tedavinize başlarlar.

Makine bir vızıltı ve uğultu sesi çıkarır. Tedavi sırasında hiçbir şey görmeyecek veya hissetmeyeceksiniz.

Her radyoterapi tedavisi 15 ila 30 dakika sürer. İşlem bittiğinde radyograflar odaya geri dönecekler. Tedavi yatağından kalkabilir ve eve gidebilir veya servis odasına geri dönebilirsiniz.

Size almanız gereken herhangi bir özel bakımı veya bekleyebileceğiniz herhangi bir yan etkiyi söyleyeceklerdir.

Radyoaktif Olmazsınız

Bu tür bir radyoterapi sizi radyoaktif yapmaz. Hamile kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere başka insanların yanında olmak onlar için zararlı değildir.

Yan Etkiler

Yan etkiler radyoterapi başladıktan bir hafta sonra başlar. Tedavi sırasında giderek ağırlaşabilirler. Ancak genellikle yaklaşık 2 hafta sonra iyileşmeye başlarlar.

Bu yan etkiler kişiden kişiye değişir. Bahsedilen tüm etkilere sahip olmayabilirsiniz.

Genel Yan Etkiler

Yorgunluk ve Halsizlik: Tedaviniz sırasında kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Tedavi ilerledikçe daha da kötüye gitme eğilimindedir. Ayrıca zayıf hissedebilir ve enerjisiz olabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuzda dinlenin.

Kızarıklık: Tedavi bölgesinde cildiniz kızarabilir veya koyulaşabilir. Vücudunuzun diğer tarafında da hafif bir kızarıklık veya koyulaşma olabilir. Radyoterapi ışınlarının vücuttan ayrıldığı yer burasıdır. Mesane kanseri için o kadar fark edilmez, ancak herhangi bir cilt değişikliği fark ederseniz radyografinize söyleyin.

Mesane İltihabı: Normalden daha fazla sıvı içmeye çalışmalısınız. Birçok insan kızılcık suyu içmenin mesane problemlerine yardımcı olabileceğini düşünüyor. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız kızılcık suyu içmemelisiniz. Radyoterapi tedavisi bittikten sonra mesane iltihabınız geçmelidir.

İshal: Radyoterapi bağırsağınızın iç yüzeyini alevlendirebilir. Bu ishale neden olabilir. İshaliniz varsa bol su içmek önemlidir, böylece susuz kalmazsınız. İshal, tedaviniz bittikten birkaç hafta sonra yavaş yavaş iyileşmelidir.

Cinsel Yaşamınızdaki Değişiklikler

Cinsel yaşamınızı etkileyebilecek bazı değişiklikleriniz olabilir. Bu değişiklikler tedaviden bir süre sonra devam edebilir.

Erkekler daha düşük bir cinsel dürtü, ereksiyonda zorluk veya boşalma ile ilgili sorunlar yaşayabilir.

Kadınlarda vajinada kuruluk ve küçülme olabilir, bu da cinsel aktiviteyi ağrılı hale getirir. Bazı kadınlar da erken menopoz yaşarlar.

Hem erkekler hem de kadınlar doğurganlıklarını kaybedebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir