Mesane Kanserinde Kemoterapi Tedavisi
MAKALE İÇERİĞİ
Mesane kanserinde kemoterapi tedavisi erken evre mesane kanseri için uygulanan bir tedavidir. Tedavi mesanenin içine uzanan, kateter adı verilen esnek bir tüpten uygulanır.
Doktorunuz bu tedaviye intravezikal kemoterapi diyebilir.
İntravezikal kemoterapiye sahip olmak, mesane kanserinin geri gelme veya mesanenin daha derin katmanlarına yayılma olasılığını azaltır.
Ne Zaman Uygulanır?
Mesane tümörünün transüretral rezeksiyonu (TURBT) işleminden sonra hastanın mesanesine tek seferlik (tek doz) kemoterapi uygulanabilir. Erken evre mesane kanseri olan bazı insanlar için ihtiyaç duyulan tek tedavi budur.
Kanserinizin nüksetme riski orta derecede ise, bu tedaviyi 6 hafta boyunca haftada bir alırsınız.
Kanseriniz ilk ameliyat ve kemoterapi tedavisinden sonra geri gelirse de bu tedaviyi alabilirsiniz.
TURBT uygulaması hakkında bilgi edinin.
Adım Adım Kemoterapi Tedavisi
Kemoterapiye Başlamadan Önce
Tedaviye başlamanın güvenli olduğundan emin olmak için kan testleri yaptırmanız gerekir. Bunlar tedaviye başladığınız gün veya birkaç gün önce olabilir. Her seans veya tedavi döngüsünden önce kan testleri yaptırırsınız.
Her tedaviden önce sıvı tüketimini bırakmanız gerekir. Bu, idrarın mesanenizdeki ilacı seyreltmesini önler ve idrarı daha kolay tutmanıza yardımcı olur. Hastaneniz size sıvıyı ne zaman bırakacağınızı söyleyecektir.
Uygulama
Doktor veya hemşire, üretranızdan mesanenize bir kateter yerleştirir. Üretra, idrarı mesaneden vücudunuzun dışına taşıyan tüptür.
Doktorunuz veya uzman hemşireniz tüpün içine sıvı bir kemoterapi ilacı koyar. Kemoterapi tedavisi ilaçları şunlar olabilir:
- mitomycin C
- epirubicin
- doxorubicin
Önümüzdeki 1-2 saat hiç idrar yapmamaya çalışmalısınız. Bu, kemoterapi ilaçlarının mesanenin astarı ile temas halinde olmasını sağlar. Doktorunuz, ilacın mesane astarınızın tüm kısımlarına ulaştığından emin olmak için sizden ara sıra pozisyon değiştirmenizi isteyebilir.
Daha sonra kemoterapi ilacından kurtulmak için idrarı doğal yollardan atarsınız. Ya da hemşireniz onu bir kateterden boşaltabilir.
Kemoterapi Sonrası
Mesane kanseri ve tedavisi ile baş etmek zor olabilir. Doktorunuza veya hemşirenize sahip olduğunuz herhangi bir sorun veya yan etki hakkında bilgi verin.Mesane kanseri tedavisinde takip süreci oldukça önemlidir.
Bu tedaviden sonra bol miktarda sıvı (2-3 litre) içmeniz gerektiği söylenecektir. Boşaltım sistemizinizi kemoterapiden temizlemenize yardımcı olur.
Derinize bulaşmaması için idrar yaparken dikkatli olmalısınız. Sıçrama olasılığını azaltmak için erkekler oturarak idrar yapmalıdır. İdrarınız, kemoterapiden dolayı cildinizi tahriş edebilecek bazı kimyasallar içerir.
Kemoterapi Tedavisi Olası Yan Etkileri
Mesane kanseri tedavisinde kemoterapi almak, damar içine kemoterapi almaktan daha az yan etki taşır. Bunun nedeni, ilacın mesanenizde kalma eğiliminde olmasıdır. Yani çok azı kan dolaşımınıza giriyor.
Yan etkilerden bazıları şunları içerebilir:
Mesanenin Tahrişi
Kemoterapi mesanenizi tahriş edebilir. Kötü bir idrar enfeksiyonunuz (sistit) varmış gibi hissedebilirsiniz. Mesane tahrişinin göstergeleri şunlardır:
- çok sık idrara çıkmak
- acil olarak idrara çıkmak
- rahatsız hissetmek
- biraz acı hissetmek
İdrarda Kan Görmek
Az miktarda kanamanız olabilir. Aşağıdaki durumlarda derhal hastaneyle iletişime geçin:
- kanama kötüleşiyorsa
- idrarda kan pıhtıları varsa
- idrar yaparken şiddetli ağrınız varsa
Deri Döküntüsü ve Kaşıntı
Bu tedaviyi yaptıktan sonra kısa bir süre ellerinizde veya ayaklarınızda kızarıklık olabilir. Bazı insanlar şiddetli kaşınır. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız doktorunuza başvurun.
Enfeksiyon
Bazı kemoterapiler enfeksiyon kapma riskinizi artırabilir. Ayrıca kateter takılması nedeniyle enfeksiyon riskiniz de yüksektir. Genelde kendinizi iyi hissetmiyorsanız, şiddetli ağrı, kötü kokulu idrar veya akıntı varsa veya ateşiniz varsa, doktorunuzla görüşün.
Alerjik Reaksiyon
Kemoterapiye alerjik reaksiyon gösterme riski vardır. Ancak bu nadirdir. Böyle bir durumda hemşire, reaksiyonu kontrol altına almak için size ilaç verir. Herhangi bir zamanda kendinizi iyi hissetmiyorsanız doktora veya hemşireye söyleyin.
Geri bildirim: Mesane Kanserinde BCG Tedavisi - Mesane Kanseri Ameliyatı
Geri bildirim: Elektrikle Uyarılan Kemoterapi - Mesane Kanseri Ameliyatı
Geri bildirim: TURBT - Mesane Kanserinin Transüretral Rezeksiyonu - Mesane Kanseri Ameliyatı