Rekto Sigmoid Kese

Rekto sigmoid kese, bir mesane gibi idrarı toplamak ve biriktirmek için rektumunuza yapılan bir kesedir. Bu ameliyattan sonra rektumunuzdan dışkınız ile birlikte idrar da atarsınız.

Bu operasyona aynı zamanda Mainz 2 veya üreersigmoidostomi prosedürü de denir. Uzman cerrahlar tarafından yapılır.

Kim Rekto Sigmoid Keseye Sahip Olabilir?

Rekto sigmoid kese herkes için uygun değildir. Aşağıdaki durumlarda bu tür bir ameliyatı olabilirsiniz:

  • kanseriniz evre T3 veya daha düşükteyse
  • bağırsak hareketlerinizi kontrol eden kas (anal sfinkter) iyi çalışıyorsa
  • bağırsaklarınız iyi çalışıyor ve bağırsak ameliyatı gibi operasyon geçirmediyseniz
  • böbrekleriniz iyi çalışıyorsa
  • pelvik bölgenize radyoterapi almadıysanız,

Uygulama

Rekto sigmoid kese yapılması ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bu işlem 2 ile 6 saat arasında sürebilir.

Cerrah rektumu kese haline getirir. Bunu, yukarıdan alınan bir parça bağırsak ekleyerek yapar.

Daha sonra böbreklerinizden idrarı taşıyan tüpleri bu yeni keseye bağlarlar. Kese idrarı toplar.

Ameliyattan Sonra

Yeni mesaneniz iyileşene kadar idrarınızı boşaltmak için kateter kullanırsınız. Cerrahınızı bir sonraki görüşünüzde, eklemlerde sızıntı olmadığından emin olacaklardır. Sızıntı yoksa kateterinizi çıkarırlar.

Bu tür bir ameliyattan sonra bağırsak kanserine yakalanma riski vardır. Bu ameliyattan sonra doktorunuzla düzenli kontrolleriniz olacaktır. Bağırsaklarınızı kanser belirtileri açısından kontrol etmek için genellikle esnek sigmoidoskopi adı verilen yıllık bir prosedür uygulanır.

İdrar Yapmak

Artık idrarınız önce yeni kesenize, ardından rektumunuza geçecektir. İlk başta, bunu kontrol altına almanız zaman alacaktır, bu nedenle bazı kazalar yaşayabilirsiniz (idrar tutamama). İyi bir kontrol elde edene kadar ilk başta ped takmak isteyebilirsiniz.

Altınızdaki kası (anal sfinkter) kontrol etmeyi öğrenene kadar başlamak için çok sık tuvalete gitmeniz gerekir.

Yeni kesenizin de daha fazla miktarda idrar tutabilmesi için esnemeyi öğrenmesi gerekir. Sonunda gece ve gündüz idrarı daha seyrek atar hale geleceksiniz. İyi bir kontrol sağlamanın ne kadar süreceği konusunda kesin bir zaman yok. Bazıları için haftalar hatta aylar sürebilir.

Bu ameliyattan sonra böbrek enfeksiyonlarını önlemek için bol miktarda sıvı içmeniz önemlidir. Bağırsağınız doğal olarak mukus üretir, bu da bakterilerin büyümesini sağlayabilir. Bakteriler üreterlerden ve bağırsaktan böbreğe geçerek enfeksiyonlara neden olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir