Tedavi Sonrası Takip ve İzlem

Mesane kanseri tedavisi sonrasında, kanserin nüksettiğini veya yayıldığını görmek için düzenli kontrolleriniz olur.

Tedavi sonrası takip, sağlığınızın nasıl olduğunu anlamanıza, herhangi bir sorununuz veya endişeniz olup olmadığını ve ilerlemenizle ilgili endişelerinizi dile getirmenize şans verir.

Genellikle birkaç ayda bir takip randevularınız olur.

Kanser ameliyatı sonrasındaki süreç hakkında bilgi alın.

Tedavi Sonrası Takip Nasıl Yapılır?

Doktorunuz veya hemşireniz her randevuda sizi muayene eder. Nasıl hissettiğinizi, herhangi bir semptomunuz veya yan etkinizin olup olmadığını ve herhangi bir şey için endişelenip endişelenmediğinizi sorarlar.

Doktorunuz ayrıca esnek bir tüp (sistoskopi) kullanarak mesanenizin içine bakar. Onlar bunu yaparken lokal veya genel anestezi alırsınız.

Ne Sıklıkla Randevu Verilir?

Uzmanınız ne sıklıkla sistoskopi yaptırmanız gerektiğine karar verir. Bu, mesane kanserinin nüksetmesi veya mesane duvarında daha derine yayılma riskine bağlıdır.

Düşük risk

Sadece tedaviden 3 ay sonra, ardından 1 yıl sonra sistoskopi yaptırmanız gerekebilir.

Bundan sonra doktorunuzu tekrar görmeniz gerekmeyebilir.

Orta risk

Tedaviden 3, 9 ve 18 ay sonra sistoskopi yaptırabilirsiniz.

Bundan sonra 5 yıla kadar her yıl bir sistoskopi yaptırabilirsiniz. O zaman doktorunuzu tekrar görmenize gerek kalmayabilir.

Yüksek risk

İlk 2 yıl boyunca 3 ayda bir ve daha sonraki 2 yıl boyunca 6 ayda bir sistoskopi yaptırabilirsiniz.

Bundan sonra her yıl bir sistoskopi yaptırabilirsiniz.

Mesane çıkarılmasından sonra (sistektomi)

Erken evre mesane kanseri için mesanenizi aldırdıysanız, belli aralıklarla düzenli kontrolleriniz olur. Mesane kanserinin geri döndüğüne dair herhangi bir belirti olup olmadığını kontrol etmek için genellikle 6, 12 ve 24. aylarda bir BT taramanız olur.

Ayrıca yılda en az bir kez kan testi yaptırırsınız. Bunlar böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve yeterince B vitamini alıp almadığınızı kontrol etmek içindir.

Erkekler ayrıca üretralarını kontrol etmek için 5 yıla kadar yıllık testlere girebilirler.

Klinik bir araştırmadaysanız

Bir klinik araştırmanın parçası olduysanız, takibiniz farklı olabilir. Doktorunuz veya klinik araştırma ekibiniz, tedaviniz bittikten sonra ne zaman ve neye sahip olacağınızı size açıklayacaktır.

Randevular Arasındaki Süreç

Herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla veya uzman hemşirenizle iletişime geçin. Tedavi sonrası takip ve izlem randevuları arasında yeni belirtiler fark ederseniz de onlarla iletişime geçmelisiniz. Bir sonraki ziyaretinize kadar beklemek zorunda değilsiniz.

Birçok kişi kontrollerini oldukça endişe verici buluyor. Bir hastane randevusu, kanserinizle ilgili endişelerinizi geri getirebilir.

Size yakın birine nasıl hissettiğinizi söylemenize yardımcı olabilir. Endişelerinizi paylaşmak, çok da bunaltıcı görünmedikleri anlamına gelebilir. Pek çok insan kanser tedavisinden sonra danışmanlık almanın faydalı olduğunu düşünüyor.

Mesane Kanseri Nüksederse

Tedaviden sonra evre Ta veya T1 mesane kanseri geri gelirse, cerrah büyümeleri sistoskopi ile tekrar alabilir.

Uzmanınız kanserin hala erken bir aşamada olup olmadığını kontrol etmek için daha fazla biyopsi alır. Öyleyse, genellikle mesaneye kemoterapi veya BCG tedavisi alırsınız. Daha sonra mesanenizi kontrol etmek için düzenli sistoskopilere geri dönersiniz.

Kanseriniz aşağıdaki durumlarda ise doktorunuz daha yoğun tedavi görmenizi isteyebilir:

  • 3. derece (kanser hücreleri çok anormal görünüyor)
  • öncekinden daha ileri bir aşama
  • mesaneye tedaviden sonra geri dönen in situ karsinom (CIS)

Mesane kanseri evreleri ve türleri hakkında bilgi alın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir