Mesane Kanseri Riski ve Öneriler
Yaşlandıkça mesane kanseri riski artar. Elbette mesane kanseri her yaşta ortaya çıkabilir, ancak daha yaşlı erkeklerde daha yaygın şekilde ortaya çıkar.
Zamanla vücudunuzda işlenen zararlı kimyasallara maruz kalma riskiniz artar. Bu kimyasallar vücuttan ayrılmadan önce mesanede idrarla birlikte toplanır.
Aslında mesane kanseri olanların yaklaşık yüzde 90’ı 55 yaşın üstündedir. Ortalama tanı yaşı 73’tür.
Bir erkeğin yaşamı boyunca mesane kanserine yakalanma olasılığı 26’da 1 iken, bir kadının riski 90’da 1” dir. Erkekler kadınlardan daha sık mesane kanseri geliştirebilir çünkü genel olarak erkekler daha fazla sigara içiyor ve yine erkekler tehlikeli kimyasallara daha fazla maruz kalıyor.
Mesane Kanseri Risk Faktörlerini Bilin
Yaşlandıkça mesane kanseri geliştirme riskinizi nelerin artırabileceğini anlamak, mesane kanserini önleyici adımlar atma konusunda sizi güçlendirir.
Sigara içmek, diğer birçok kanser ve hastalıkta olduğu gibi önemli bir mesane kanseri risk faktörüdür.
Diğer ek risk faktörlerini şöyle listeleyelim:
- Aromatik aminler, arsenik, kauçuk, deri, tekstil ürünleri, boyalar ( saç boyaları dahil ), alüminyum, plastik, halı, metal ve baskı/boya ürünleri gibi endüstriyel kimyasallara maruz kalma
- Ailede mesane kanseri (veya diğer idrar yolu kanserleri) öyküsü
- Kronik mesane tahrişi veya enfeksiyonları
- Mesanede doğum kusurları olması
- Bazı kemoterapi ilaçları ve radyasyon tedavisi almak
- Yetersiz hidrasyon
- Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı
Mesane Kanseri Riskini Azaltmak İçin Adımlar Atın
Mesane kanseri risk faktörlerinden bazıları üzerinde herhangi bir kontrolünüz olmasa da, riski azaltmak için bazı alanlarda adımlar atabilirsiniz:
Sigara içmeyin. Bu, sigara dumanında bulunan kansere neden olan kimyasalların mesanenizde birikme şansı olmayacağı anlamına gelir. Şu anda sigara içiyorsanız, bırakın.
Kimyasallara dikkat edin. Kimyasallarla veya kimyasalların etrafında çalışıyorsanız, maruz kalmamak için tüm güvenlik kurallarına uyun.
Su için, yeterince su tüketin. Su içmek idrarınızdaki zararlı maddeleri seyreltir ve bunları mesanenizden daha hızlı atar. Uzmanlara göre içme suyunun mesane kanseri riskini azalttığını gösteren kesin kanıt bulunmuş değil, ancak yardımcı olabilir.
Dengeli bir diyet yapın. Omega-3 yağ asitleri ve yağsız protein bakımından zengin çeşitli meyve ve sebzeler, kabuklu yemişler ve balıklar yiyin; yağlı ve kırmızı eti azaltın.
Herhangi bir semptomu bildirin. Mesane kanseri erken evrede teşhis edildiğinde hayatta kalma şansınız en yüksek oranlardadır (hayatta kalma oranları yüzde 80’i aşabilir). Ancak geç teşhis edilirse, hayatta kalma oranı yüzde 25’ten az olabilir.
Semptomlarınızı iyi takip ederek herhangi bir idrara çıkma sorununu (örneğin idrarda kan görmek) doktorunuza bildirmeniz erken teşhis konusunda büyük avantajlar sağlar.
Ailenizde görülen herhangi bir kanser öyküsünü de doktora bildirmeyi unutmayın, böylece doktorunuz risk seviyenizi tam olarak anlasın.