Mesane Kanseri İçin Diyet ve Beslenme

Mesane kanseri hastaları için doğru beslenme ve diyet konusunda devam eden araştırmalar, bu hastalıkla mücadelede yardımcı olabilir. Tek başına hiçbir şey sizi kanser olmaktan koruyamaz. Bununla birlikte, bazı araştırmalar çeşitli meyveler, sebzeler, fasulye, kepekli tahıllar ve diğer bitkisel yiyeceklerle dolu bir diyetin birden fazla kanser türü için riskinizi azaltabileceğini göstermektedir.

Mesane Kanseriyle Savaşmak veya Önlemek İçin En İyi Yiyecekler

Mesane kanseri hastaları için özel diyet ve beslenme önerileri, şu gıdalar bakımından zengin bir diyet içerir.

1- Sebzeler

Araştırmacılar sebzeleri, porsiyon başına mesane kanseri riskinde yüzde 10’luk bir azalma ile  ilişkilendiriyorlar. Karnabahar, brokoli, kara lahana, lahana, kuşkonmaz ve Brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzeler, sülforafan bileşiğini içerir ve araştırmalar mesane kanseri büyümesini engelleyebileceğini göstermektedir.

Antioksidan içerdikleri için çok sayıda renkli, yapraklı sebze tüketin. Antioksidanlar hücre hasarını onarır ve hatta bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olabilir. Bu tür yiyecekler ayrıca kanserle savaşabilecek iltihap önleyici özelliklere sahiptir.

Karotenoidler olarak bilinen antioksidan sınıfından turuncu, sarı ve kırmızı pigmentlerin özellikle gerekli olduğuna inanılmaktadır. Bunları patates, havuç ve biber gibi yiyeceklerde bulabilirsiniz.

2- Meyveler

Sebzelerin mesane kanseri riskini azaltabildiğini keşfeden aynı araştırmacılar, meyve tüketimini   porsiyon başına mesane kanseri riskinde yüzde 10’luk bir azalma ile ilişkilendiriyor. Limon, portakal, greyfurt ve misket limonu gibi turunçgiller koruyucu olabilecek antioksidan özelliklere sahiptir.

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü, kanser riskini azaltmak için her gün beş porsiyon nişastalı meyve ve sebze yenmesini önermektedir. Bir porsiyon büyüklüğü, yaklaşık bir fincan çiğ sebze, yarım fincan pişmiş sebze veya yarım fincan meyvedir.

3- Çay

Gün içinde tükettiğiniz her bir fincan çayda mesane kanseri riskinde yüzde 6 azalma sağlanabileceği düşünülüyor. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, polifenol bileşiklerinin bir mesane tümörünün büyümesini engellediğini göstermiştir.

Çay ayrıca diğer kanser türlerinin riskini de azaltabilir. Yeşil çayın içinde kanser önleyici özelliklere sahip epigallocatechin-3-gallate vardır.

4- Organik Gıdalar

Organik bir diyet uygulayarak kanserin tekrar etmesini veya büyümesini engelleyip engelleyemeyeceğinizi merak edebilirsiniz. Son araştırmalar, organik bir diyetin, organik olmayan bir diyete kıyasla kanserle mücadelede daha etkili olduğunu öne sürüyor.

Bazı kişiler, organik olmayan ürünler üzerinde kullanılan pestisitlerin kansere neden olmasından endişe ediyor. Araştırmacılar, yıllar boyunca kesin bir bulgu olmadan bu soruyu incelemeye devam ettiler. Yumurta, yağsız kümes hayvanları gibi sağlıklı seçimler içeren organik gıdalar tüketmenin kesinlikle kaybettireceği bir şey yok.

Kanser Riski ile Alakalı Yiyecek ve İçecek Efsaneleri

Kanserle ilgili yiyecek ve içecek yanlış kanıları, gereksiz anksiyeteye ve sağlığınız için endişeye neden olabilir. Bazı yaygın yanlış düşünceleri inceleyelim.

Efsane 1: Şeker Yemek Kanserin Büyümesine Neden Olur

Vücudunuz, şekeri veya glikozu enerjiye dönüştüren hücrelerinden oluşur. Şeker tüketiminin kanseri daha da kötüleştirdiğini gösteren herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Şekerden kaçınmanın kanserinizi ortadan kaldıracağını veya küçülteceğini gösteren herhangi bir çalışma da yoktur.

Aşırı yemek, kanser için risk faktörleri olan obeziteye ve aşırı kilolu olmaya katkıda bulunur. Mesane kanseriniz varsa, şekeri yüksek olabilecek paketlenmiş yiyeceklere değil, taze yiyeceklere odaklanmalısınız.

Efsane 2: Yapay Tatlandırıcılar Kansere Yol Açabilir

Yapay tatlandırıcılar, ilave kalori olmadan daha tatlı hale getirmek için yiyeceklere eklediğiniz şekersiz ikamelerdir. 70’lerde yapılan çalışmalar, bir katkı maddesi olan siklamatın, sakarin ile birlikte laboratuvar hayvanlarında mesane kanserine yol açtığını gösterdi. Yüksek sakarin dozları alan sıçanlarda mesane kanseri vakaları da arttı.

Ancak bu durum insanlarda görülmüyor. Sıçanlar, mesanelerinde tümör oluşumuna katkıda bulunan sodyum tuzları üretirler, ancak fareler, insanlar ve maymunlar bunu yapmaz, bu nedenle bu bileşikleri tüketmek, insanlarda mesane kanserine neden olmuyor.

Efsane 3: Alkali Diyet Tüketmek Kanserle Savaşır

Kanser araştırmacıları, kanser hücrelerinin asidik veya düşük PH’li ortamlarda yüksek PH veya alkali ortamlardan daha iyi hayatta kaldığını belirttiler. Bu, bazılarının “alkali diyet” teorize etmesine yol açtı. Bu, vücudu kanser hücrelerine daha az misafirperver hale getirecek, ancak bu teori için bilimsel bir kanıt yok.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir